Kira Stopajı Nedir?

İşyeri kiralamak isteyenlerin akıllarına en fazla “kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır?” soruları takılır. Belirsiz olan bu konu ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

İşyeri olarak kiralanan taşınmazlar için ödenmekte olan kira stopajı ile ilgili merak ettiklerinizi sizler için bu yazımızda bir araya getirdik.

İşyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan gayrimenkuller için belirlenen brüt kira bedelinin üzerinden uygulanan vergi türüne kira stopajı adı verilmektedir. Kiracı belirlenen kira bedeli üzerinden ödeyeceği bu vergi türünü mülk sahibine değil direk vergi dairesine ödemekle yükümlüdür.

Kiracı ile mülk sahibi arasında gerçekleştirilen kira kontratı kapsamında kira bedeli brüt veya net olarak belirtilir. Kira kontratında belirtilen net miktar kiracının mülk sahibine ödeyeceği tutarı temsil etmektedir. Brüt şeklinde ifade edilen ise kiracının ödeyeceği kira bedeli ile birlikte vergi dairesine de ödemek zorunda olduğu kira stopajı miktarının toplam tutarıdır.

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Geldik kira stopajı ile ilgili merak edilen diğer bir soruya. Kira stopajı nasıl hesaplanır? Ödenecek bu ek kira stopaj bedeli, brüt kira bedelinin % 20’si alınarak hesaplanmaktadır. Örnek vermemiz gerekirse brüt kira bedeli için belirlenen ücret 4.500 TL ise kiracı bu ücretin %20’si olan 900 TL’lik kısmını kira stopajı bedeli olarak vergi dairesine öder. Bu ödemenin ardından geriye kalan 3.600 TL ise mülk sahibinin eline geçecek net kira bedeli olarak belirlenir.

Brüt Kira Bedeli Belli Olmadığı Zaman Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Brüt olarak kira bedeli önceden belirlenmemiş olan taşınmazların kira stopajının nasıl hesaplanabileceği de merak edilen diğer bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan kira kontratında eğer brüt değil de sadece net kira bedeli yazıyorsa taşınmazın kira stopaj bedelini hesaplayabilmek için ilk olarak brüt kira bedelinin bulunması gerekir. Brüt kira bedeli de net belirlenen kiranın 1,25 ile çarpılması sonucu bulunur. Ardından kira stopaj bedelini belirleyebilmek için brüt kira bedelinin %20’si alınır.

Net kira üzerinden kira stopajı nasıl hesaplanır sorusunun cevabını bir örnek ile daha iyi vermeye çalışacak olursak; diyelim ki taşınmazın net kira bedeli 2000 TL ve 2000 TL’yi 1,25 ile çarparak brüt kira bedelini bulduk. Bu hesap doğrultusunda brüt kira bedeli, 2.500 TL olarak belirlenmektedir. Sonuç olarak kira stopaj bedeli, 2500 TL'nin % 20'si olan 500 TL’ye denk gelecektir.