İşte İstanbul'un En Eski Semtleri

İşte İstanbul'un En Eski Semtleri

Yıllar geçse de eskimeyen, sürekli ilgi odağı olan ve kalabalıkları kendine çeken İstanbul, Osmanlı’nın başkenti olması ve tarih boyunca farklı kültürlerden insanları içinde barındırmasından dolayı bir çok eski semte sahip. Gelin bu büyüleyici semtleri birlikte inceleyelim.

İşte İstanbul'un En Eski Semtleri

Ayrılık Çeşmesi

Bir çoğumuzun hafızasına Marmaray ve Tavşantepe-Kadıköy metro istasyonlarının buluştuğu ve ayrıldığı yer olarak giren Ayrılık Çeşmesi’ne ismini veren Ayrılık Çeşmesi’nin, 17. yüzyılın başlarında Kızlarağazı Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâh ile birlikte yaptırıldığı düşünülüyor. Çeşme üzerinde yer alan kitabelerde ise 1741 yılında Kızlarağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında 5.Mehmet’in torunu Duriye Sultan tarafından restore edildiği bilinmektedir.

Semtin ismi ise bir rivayete göre şehirden ayrılan hacı kafilelerinin son olarak burada uğurlandığı için halk arasına Ayrılık Çeşmesi olarak geçtiği düşünülüyor.

İşte İstanbul'un En Eski Semtleri_1

Acıbadem

Yoğun bir yerleşimin bulunduğu Acıbadem’de eskiden geniş çayırlar, bağlar, bahçeler ve koruların arasında Osmanlı saray mensupları, sultanları, şehzadeleri ve paşalarının köşkleri bulunuyordu.

Geçmişin bir çok izini taşıyan Acıbadem semtinin Nişantaşı olarak bilinen kesimine II.Mahmud döneminde bir nişan taşı dikişmiştir. Rivayete göre bu taş, II. Mahmud’un bin adım uzaklıktaki bir yumurtayı vurduğu için dikilmiştir.

İşte İstanbul'un En Eski Semtleri_2

Bağdat Caddesi

Ayrılık Çeşmesi’nden doğu seferine uğurlanan padişahlar arasında IV.Murat da bulunmaktadır. Bağdat Seferi’ne giderken izlediği yol, zamanla halk arasında Bağdat Yolu olarak anılmış, zamanla ise bugünkü ismi olan Bağdat Caddesi ismine evrilmiştir.

İşte İstanbul'un En Eski Semtleri_3

Bakırköy

Bizans döneminde ‘’Makri Hori’’ olarak anılan bu semt, 14. yüzyulda Osmanlı Ordusu’nun eline geçmesiyle ‘’Makriköy’’ adını aldı. Cumhuriyet Dönemi’nde, ulusal sınırların içerisinde bulunan yabancı kökenli yer adlarının değiştirilmesi sırasında ise Atatürk’ün isteğiyle semt Bakırköy adını aldı.


İşte İstanbul'un En Eski Semtleri_4

Bebek

Bebek ismi ise Rumeli Hisarı’nın yapımı ve İstanbul’un kuşatması sırasında Fatih’in bu bölgenin kontrol edilme görevini Bebek takma adıyla anılan bölükbaşına vermiş olmasından geliyor.

İşte İstanbul'un En Eski Semtleri_5


Galata

Gala kelimesi Rumca ‘’süt’’ anlamına gelmekte ve bir rivayete göre Galata’nın adı semtteki süthanelerin bolluğundan gelmekte. Başka bir görüşe göre ise İtalyanca ‘’denize inen yol’’ anlamına geldiği için ‘’Galata’’ isminin bu semte konulduğu düşünülmekte.


İşte İstanbul'un En Eski Semtleri_6


Şişli

Şişli geçmişte de bugünkü gibi canlılığını ve ekonomik hayatını koruyan bir semt. Taksim ve Beşiktaş gibi eski ve canlı semtlere yakın olmasından dolayı bir çok ekonomik faaliyetin geçmişte de yürütüldüğü Şişli’nin ismi ise şiş yapımıyla uğraşan ve Şişçiler diye anılan bir ailenin burada konağının bulunması. Şişçiler Konağı’nın zamanla değişikliğe uğrayarak ‘’Şişlilerin Konağı’’ ismine evrilmesi ve zamanla değişikliğe uğramasıyla semt bugünkü ismi Şişli’yi aldı.