Harem Sefasına Sert Tepki

Son günlerde ülkenin gündemine hızla oturan Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Harem Dairesi Amerikalı bir grup turistin de ilgisini çekti. Topkapı Sarayı Müze Başkanı Profösör İlber Ortaylı'ya Harem'de konaklamak isteklerini ileten turistler Ortaylı'yı çileden çıkardı.

İlber Ortaylı konuyla ilgili yaptığı açıklamada böyle bir şeyin asla mümkün olamayacağını dile getirerek, telep sahiplerine “Eğitimsiz adamlarsınız” dediğini belirtti.

Muhteşem Yüzyıl dizisiyle adından sıkça söz edilmeye başlanan Topkapı Sarayı'ndaki Harem Dairesi'nin çok özel bir alan olduğunu ifade eden Ortaylı, “Olmadık insanlar olmadık işler yapar. Harem hiç kimsenin ulaşamayacağı, özel bir yer. Bu müzenin en can alıcı alanı için böyle bir talep söz konusu bile olmamalı” dedi.

Sözlerine yurt dışındaki müzeleri örnek göstererek devam eden Prof. İlber Ortaylı, “.Bu adamlar, nasıl oluyor da bu taleple buraya geliyor? Kremlin Müzesi'nde, Louvre Müzesi'nde konaklama olur mu? Ama asıl önemli olan bu adamların arkasında kimlerin olduğu. Sadece Amerikalılar değil başka yabancılar da bu talepte bulunuyor. Peki, kim bunları bu işe yönlendiriyor?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Her dönem ateşli tartışmaların konusu olan Topkapı Sarayı ve Harem Dairesi önümüzdeki günlerde de çok konuşulmaya devam edeceğe benziyor.