İstanbul ve Ankara Kredide İpi Göğüsledi

Karşılaştırma sitesi enuygun.com'un analizine göre Ankara ve İstanbul yüzde 50'lik oranla Türkiye'deki konut kredisi hacminin yarısını oluşturuyor.

Enuygun.com sitesinin BDDK verilerinden faydalanarak yapmış olduğu analizde Türkiye'de toplam 55 milyar lira civarında olan konut kredisi hacminin 20 milyar lirası İstanbul, 7.6 milyar lirası ise Ankara'da bulunuyor. 4 milyar lirayla listedeki üçüncü il olan İzmir'i ise sırasıyla Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana ve Mersin takip ediyor. Bu oranlar diğer illerde 1 milyar liranın altında kalarak 13 milyon lira ile 750 milyon lira arasında değişiyor.

Büyümenin çoğu 8 büyük ilde

Konut kredisi hacmi 2010 yılı Eylül ayı itibariyle bir önceki seneye oranla yüzde 32 büyüme gerçekleştirirken, bu büyümenin yüzde 66'sı 8 büyük ilde gerçekleşti. Geriye kalan 73 ilde bu oran yüzde 34 olarak belirlendi. Yüzde 1'den fazla büyüme oranıyla 8 büyük ili takip eden diğer iller sırasıyla Konya, Kayseri, Gaziantep, Hatay, Manisa, Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Eskişehir, Aydın ve Diyarbakır oldu.

2011 yılında da büyüme bekleniyor

Enuygun.com sitesinin başanalisti Betül sungurlu, “8 büyük ilin içinde en fazla büyüme yüzde 49'luk oranla Adana'da gerçekleşti. Adana'yı yüzde 43 ile Bursa ve yüzde 40 ile Kocaeli izliyor. Aynı zaman zarfında İstanbul'daki konut kredisi hacim artışı ise yüzde 23. Bu oran Ankara'da yüzde 37, İzmir'de ise yüzde 29 olarak gerçekleşmiş. Konut kredilerindeki faiz oranlarının düşmesi her ilde bir miktar faydalanma olmasına sebep oluyor ve bu sevindirici bir durum. 2011 yılında da büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.